Cum se face un Extended Mix

Zilnic ne lovin la radio sau in club de piese care au varianta extended facuta gresit. Unele sunt prea scurte, altele sunt prea lungi, altele au voce pe primele masuri sau elemente care nu au ce cauta la inceputul unei versiuni extended gen sweepere.

Ne-am decis sa scriem acest articol, eu impreuna cu colegul Dj Yaang, pentru a-i ajuta pe cei care probabil nu stiu care sunt regulile internationale pentru variantele extended.

Toata lumea stie, radiourile canta piese. Durata unui cantec, unanim acceptata la nivel international, este de 3.30″- 3.45″, pentru ca in playlist-ul fiecarei ore trebuie sa incapa intre 13 si 15 cantece. Radiourile care se lauda ca pot canta mai multe piese, ori doar se lauda, ori le editeaza si le “ciopartesc”, facandu-le mai scurte decat au fost original produse. Aceste piese pentru playlist poarta denumirea generica de RADIO EDIT sau RADIO MIX sau ORIGINAL MIX, si reprezinta cantecul in cea mai pura forma a lui, asa cum a fost produs de studioul de productie pentru a fi promovat pe radiouri, youtube, site-uri, si chiar pentru videoclip.

Opusul variantei RADIO este EXTENDED, si aceasta putand avea diferite denumiri: EXTENDED CLUB EDIT, EXTENDED MIX, EXTENDED VERSION, etc. Varianta Extended este produsa exclusiv pentru Dj-ii care mixeaza, fie ca sunt Dj-i de club sau de radio cu emisiuni de profil mix (Kiss Kiss in the Mix). Extended-UL este identic cu RADIO EDIT-ul in partea lui de mijloc, si diferit de Radio doar prin Intro si Outro. Si aici este partea la care vroiam sa ajung. Cum anume trebuie facute Intro-urile si Outro-urile unui Extended? Aviz tuturor producatorilor:

Se ia varianta Radio si i se adauga (in sesiunea de productie a piesei) 32 de masuri la inceput si 32 de masuri la final, acestia fiind parametrii acceptati international. Primele 16 masuri din cele 32 sunt formate din ritm care se aglomereaza, iar urmatoarele 16 contin, pe langa ritmul cu care a inceput piesa, si acorduri (armonii) care se aglomereaza (bass, synth-uri, pad-uri, etc). La finalul celor 32 de masuri de intro, se pune (sau nu) un Break (Fill) sau trecere, FX, Sweeper sau orice alt efect de durata unei masuri si apoi incepe varianta Radio Edit originala. Outro-ul Extended-ului se face identic cu Intro-ul, dar cu elemente in ordine inversa, descrescatoare ca structura.

Respectand aceasta structura universal-valabila la nivel international, piesa este usor de mixat de toti dj-ii in seturile lor, si chiar mai usor acceptata de acestia, in schimb, daca piesa are extendedul facut gresit djii evita, in general, sa mixeze piesa.

Sursa articolui : http://www.olix.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu